Castrol

Castrol

Castrol ulja danas predstavljaju sinonim za kvalitet i koriste se širom planete. Kompaniju Castrol je osnovao Charles Wakefield u Londonu-Engleska, daleke 1899. godine. Na početku kompanija je nosila ime C.C. Wakefield Co, a glavni klijenti kompanije bile su železničke kompanije iz Engleske i drugih evropskih zemalja, zatim Kanade, Indije, Afrike i Australije. Osim toga, uljani proizvodi bili su isporučivani u rudnike, brodogradilišta i fabrike tekstilne industrije širom sveta.

Početkom 20. veka stvoren je u to vreme super savremeni proizvod - motorno ulje, nazvano Wakefield Motor Oil, korišćeno u londonskim autobusima. Zatim je počela proizvodnja ulja i za automobile i motocikle otporna na niske temperature (nisu se zamrzavala čak ni na temperaturi -32o C), zahvaljujući obogaćivanju ricinusovim i dobro prerađenim mineralnim uljem. Kako je Ricinusovo ulje - na engleskom jeziku "castor oil" sadašnji naziv firme "Castrol" potiče upravo od toga.

To novo Castrol ulje, izazvalo je revoluciju u saobraćaju u prvoj polovini dvadesetog veka. Do danas je Castrol ostao sinonim za najbolji kvalitet, sjajne performanse i najnoviju tehnologiju u podmazivanju. Castrol je napravio koncept razvoja i istraživanja visokouspešnih, tehnološko unapređenih proizvoda u laboratorijama širom sveta. Glavna laboratorija se nalazi u Castrol Tehnološkom centru u Pangbornu, Engleska, iz koje se koordinira razvoj u drugim centrima širom sveta. Prateći svetske tehnološke trendove i prilagođavajući se situaciji na tržištu, Castrol se zalaže za produkciju proizvoda koji su u skladu sa povećanom potrebom za zaštitom životne sredine, uz najviši nivo performansi. Od 14.marta 2000. godine i kupovine 100% akcija, kompanija Castrol deo je naftnog giganta Britiš petroleum – BP. Castrol je dobavljač proizvoda namenjenih skoro svim vrstama vozila. Široka ponuda Castrol ulja visokog kvaliteta je rezultat više od 100 godina iskustava u usavršavanju sredstava za podmazivanje, koja podležu ekstremnim testovima u auto-moto sportovima i tokom obaranja rekorda brzine.

Ponuda Castrol proizvoda obuhvata:

- motorna ulja za putnička i laka dostavna vozila

- motorna ulja za teretna vozila i poljoprivrednu mehanizaciju

- ulja za mehaničke i automatske menjače

- ulja za diferencijale i druge sklopove

- kočione tečnosti

- hidraulična ulja

- industrijska ulja

- masti

- ulja za motocikle i drugo.


Castrol